Egri triatlon, május 28.

Alább Tamás szabatos beszámolóját olvashatjátok, képekkel

Résztvevők: Séra Tamás; Vaszkun Ellák

Helyszín: Eger

Időpont: 2011. május 28

Táv: 0,75km – 20km – 5 km

Eger, úszásEgy régi közmondás szerint, a leghosszabb úton is úgy kell elindulni, hogy megtesszük az első lépést. Nos a hosszú úton, amit elterveztem, ez a sprint távú egri triatlon volt az első lépcsőfok számomra. Ellák, már mint „tapasztalt” sprint triatlonista érkezett a versenyre, hiszen egy héttel korábban már teljesítette csapatban élete első triatlon versenyét (szintén sprint távon). Minden rutinját és tapasztalatát igyekezett megosztani velem a verseny előtt, köszönöm neki.

A szombat délelőtti nevezés után, 13:00 körül érkeztünk a tett helyszínére, és kezdtük meg a depózást, a 14:15 órakor kezdődő versenyre. A rajt előtt a szervezők köszöntötték a versenyzőket (valamint Eger első bajnok vízilabda csapatát – ezúton is, mégegyszer gratula a fiúknak J, HAJRÁ EGER!!!), és rögtön bejelentették, hogy fél órát csúszik a rajt, mert nem sikerült teljeskörűen biztosítani a rendőrségnek a versenypályát. A fél óra plusz idő elég volt a rendezőknek, 14:45 –kor eldördült a startpisztoly.

Vegyük sorba, mi történt: (Tovább után…)

ÚSZÁS:

A szervezők a verseny előtt találomra osztották be az indulókat, egy pályára 12-14 ember jutott. Így jutott Elláknak a 7 –es pálya, nekem pedig a 2 –es pálya. Ha röviden kellenne összegeznem: küzdelmes úszás után, sikerült a sávomból 3 helyen kiszálnom a medencéből (Ellákról sajnos nincsen információm.). Ha bővebben: ekkora verekedésben, dulakodásban, egymáson való átúszásban, mint ami ezalatt a 750 méter alatt ért, még nem volt részem. Kb. a 6 hossz után sikerült pozíciót fognom a 3. helyen, amit foggal – körömmel védtem. Úszás kipipálva, jöhet a kerékpár.

KERÉKPÁR:

A depóba beérve, elkezdve az öltözködést, szembesültem azzal, hogy mit jelent vizes ruhára felvenni a biciklis mezt, illetve miért volt a résztvevők 90% -nak triatlon ruhája. A lényeg, rajtam volt a mez, most ne firtassuk hogyan állt J (a dereka a hátam közepén, zipzár leengedve). A depóból kifelé menet pillantottam meg Ellákot, aki ekkor kezdte az öltöszködést.

Felpattanás a bicajra, majd usgyi neki a 20km –nek. A pályáról annyit, hogy a 2,5km hosszú „T” alakú pályán három 180 fokos fordító, és hűen Eger domborzati viszonyához, nem sík területen kellett megtenni a 8 kört. A körök számolása később még kritikus pontja lesz a versenynek. Ellák a 7. kör legvégén ért utol, amikor megkérdezte, mennyi van még hátra. A válaszomból annyit értett, hogy az „utolső kör”, de azt már nem, hogy „jön”, így ő a depó felé, én pedig a 8. kör felé vettem az irányt. Bicaj kipipálva, jöhet a futás.

FUTÁS:

A bicikliről leszálva, elkezdve a futást végre volt időm megigazítani magamon a ruhámat, ami már nagyon idegesített, mert úgy állt rajtam, hogy sehogy. A futás idilli környezetben a város szívében található parkban volt, fele aszfalton, másik fele földön. Itt kellett 4 kört megtenni. A futásom 2. körében kezdtek utolérni a női mezőny éllovasai. Megpróbáltam elfutni az elsővel, nem sikerült. Majd megpróbáltam elfutni a másodikkal sikerült. Ezutón köszönöm az ismeretlen lánynak (aki második lett a női mezőnyben), hogy magával vitt a futáson.

Összegezve, egri lévén, ettől a versenytől szebbet és jobbat nem is találhattam volna. Házunk erkélyéről látszik a medence, a bicaj, valamint a futó pálya java része, nyugodtan mondhatom, ez a hazai pálya! Személyszerint nagyon jól éreztem magam az egész verseny alatt, és remek ízelítőt kaptam abból, miért is lehet szeretni a triatlont, várom a következő versenyt.

Köszönöm mindenkinek akik segítettek a felkészülésben (Judynak az úszást, Melindának a futást, Gyurinak pedig a bicajt, no és persze a bicaj – futás váltást a Kopaszi gáton, aminek létjogosultsága igencsak bebizonyosodott számomra is ezen a versenyen, illetve a csapatársaknak, akikkel együtt edzhetek.). Nem utolsó sorban pedig a szurkóloinknak, hiszen egri lévén hazai pálya minden előnyét élveztem, családom teljes létszámban buzdított a pálya mellől.

A számok nyelvére lefordítva a verseny (egészen pontosan a két vesreny):

  • Vaszkun Ellák (0,75km – 17,5km – 5km): 1:19 perc
  • Séra Tamás (0,75km – 20km – 5km): 1:23 perc

 

•••••

Comments are closed.